Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


"Másság" Mi az hogy "másság"? (TABU)

2012.09.28
 
"- Ne mondd, hogy homokos!
- De hát így nevezik őket!
- Akkor se! Megalázó.
- Miért? A homoszexuális talán jobb, vagy a buzi, vagy a meleg?
Kenzo arca megrándult.
- Ha tudsz szebb elnevezést, szólj! – jegyezte meg Kaito. – Így nevezik őket.
- És a gyűlölet?
- Az rossz - hajtotta le a fiú a fejét. – De mindenkit gyűlölnek, aki valamiben más. Vallás, bőrszín, származás, sőt még a szegénység is sokszor bűnnek számít. A társadalmak sohasem tolerálták a másságot, bármiféle is volt, az emberi történelem során. Furcsa módon, sok helyen még ma is nagyobb bűnnek tekintik, ha két azonos nemű szereti egymást, mint a családon belüli erőszakot, vagy akár a nemi erőszakot.
Felsóhajtott.
- Néha enyhébb, néha erősebb az ellenállás. Jelenleg nem olyan vészes, de mindig akadnak, akik azt hiszik, joguk van ítélkezni és büntetni." (Jáde részlet - Kenzo és Kaito beszélgetése) 

 

light-by-whitespiritwolf.jpg

 

Mi a "másság", és tulajdonképpen mit jelent ez a megbélyegzés? Kikre mondják, hogy "mások" és miért lesz valaki "más" a világ szemében, mert esetleg merészel felvállalni olyan dolgokat önmagából, ami kirí a szürke tömegből, és mert másként öltözik, másként eszik, él, sőt másképp szeret?

Már kisgyerekkorban elkezdődik a nevelés, a "jó"-nak és "rossz"-nak megismertetése. Előrelátóan megtanítják nekünk az óvodában, iskolában, hittanórán és bizony otthon is, hogy vannak olyanok, akik valamiért mások, mint mi, mint a "normálisnak" elfogadott tömeg. A gyerek fogékony és gyorsan rájön, hogy tényleg! Van dagadt gyerek, bandzsa gyerek, aztán neveletlen hülyegyerek, hisztis, gazdag és csóró gyerek, és gyorsan rákap a más bőrszínű kortársai csúfolására, ha ezt hallja otthon. És ahogy cseperedünk, a "másság" fogalma egyre tágul és tágul. Megjelennek a szépek és menők, az irigyelt sikeresek és a lenézett lúzerek. Vannak a bombanők, rusnyák és a kurvák, a többiek az etnikai kisebbségek, más vallásúak, ferdeszeműek, meg a köcsög kis buzik. A kreatívitás nem ismer határokat, ha embertársaink rovására használhatjuk. Nem akarom szép nyelvünk árnyalatos árnyoldalát szemléletesebben bemutatni, de tény, hogy életünket ifjú tudatunk ébredésétől "láthatatlanul" kíséri a megkülönböztetés a magánéletben, munkában, szórakozásban, mindenben. Mintha valamiért szükségünk lenne arra, hogy önnön tökéletességünket kihangsúlyozzuk avval, hogy mások vélt, illetve mesterségesen megteremtett tökéletlenségével szembeállítjuk. Mintha a mi tökéletességünk attól függene, hogy lenézéssel, utálattal, gyűlölettel viszonyulunk azokhoz, akiknek más a bőrszíne, más kultúrában született, másként nevezi istenét, másképp öltözködik, vagy másként szeret. Minden ember saját egyéniséggel rendelkező, egyedi teremtmény. Miért ne lehetne saját ízlése, saját gondolata? Miért kellene ugyanarra a rugóra járni? Miért kell fásult beletörődéssel fenekeket nyalni, hogy boldogulhassunk? Miért kell megalázkodni, jópofizni, hogy valaki ne tegyen keresztbe, és ha a felső körökben élünk, vagy egy kis hatalmunk van mások felett, miért kell az alattunk levőt lenézni és kihasználni, megtaposni, nehogy megfeledkezzen arról, hol a helye a hierarchiában? Mintha az agyunk egy séma szerint lenne programozva, földrésztől, nemzettől függetlenül, kikapcsolva a szívünket. És ha valaki kibújik az uniformizált sablonból, könnyen kirekesztetté, körön kívülivé válhat... MÁS lesz! Kilóg a sorból.

És ha egyszercsak úgy döntenénk, hogy mától fogva nézzük a világot a szív szemével, vajon mit látnánk? A szívárvány színeit? Változatosságot? A híres ókori filozófus, szónok, Cicero mondta: "A változatosság gyönyörködtet" Így igaz! Világunk változatos, színes világ, de mintha egy színgyilkos masszával lenne bevonva. Nyitva a szemünk, de nem látunk vele.

És miért fél a társadalom és az egyház a másságtól (noha maga sem mentes tőle)? Olyannyira, hogy nyíltan, vagy burkoltan egyenlővé teszi a rosszal, gonosszal, ellenséggel. Talán kell, hogy féljenek az emberek azoktól, akik különböznek a jó öreg megszokottól? Aki fél, az irányítható, könnyen befolyásolható.

És mi magunk, vajon hogy viselkednénk, ha új lakás-, házszomszédunkról kiderülne, hogy egy etnikai kisebbség tagja? Vagy új kolléganőnk nyakig csadorba burkolva érkezne első napján, mert hívő moszlim. És ha jóképű főnökünkről megtudnánk, hogy a szerelme férfi? Befolyásolná a velük szembeni viselkedésünket, vagy alkalmazva a tolerancia elvét, ugyanúgy bánnánk velük, mint ahogy azt magunkkal szemben elvárjuk másoktól. Nos, hogyan viselkednénk?

Vajon mennyi ember tesz fel magának egyáltalán ilyen kérdést?

Nem hiszem, hogy bármilyen statisztika alátámasztaná, hogy a bűnözők bármely földrész  bármely országában mind más vallásból származók, más bőrszínűek, vagy melegek lennének. Az előítélet eltorzítja a valóságot,, táplálja a félelmet és ez könnyen gyűlöletet szül.

"A gyűlöletre az egyetlen válasz a szeretet." (Buddha)

A különbözőség nem másság, a másság nem különbözőség, hanem változatosság.

Mindannyian mások vagyunk, ettől vagyunk egyediek, ám bensőnkben rejtőzik valami, ami hasonló. Ezt keresd!

Isten feltétel nélkül szeret minden embert. Nem ítélkezik, szeret.

Jézus minden egyes emberért vállalta a kereszthalált és mindenkinek megmutatta az utat. Minden embernek.

 

 

(Megjegyzés: a másság nem törvényszegőt, törvényenkívülit jelent! A másság nem árt másoknak, csak él avval a természetadta jogával, hogy a saját színes személyiségét éli a kölcsönös tisztelet és tolerancia jegyében.)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

mo

(anymani, 2015.05.12 16:52)

én nem hiszek a másságban, mint megkülönböztetésben, ez emberi találmány az igazságtalanságok törvényesítésére

Sopron

(Zora, 2013.05.17 15:13)

Bocsi! a hülyeség úgy látszik engem is kerülget! 6 és fél miliárdot akartam írni. De ha igyekszünk, kár volt helyesbítenem.

Sopron

(Zora, 2013.05.17 15:11)

Érdekes, minél civilizáltabbnak hisszük magunkat, annál erősebben fojtják el a gondolkodás képességét az "okosok". Biztos félnek a lebukástól! Mert ugye ki szereti, ha hülyének nézik? Namármost, ha 7 és fél miliárd embert néznek hülyének, az meredek. Ha ez a csorda megvadul, akkor kő kövön nem maradna. Az UFO klassz ötlet, mert senki sem keresi azokat többet.Ez már azért is érdekes, mert másrészt tagadják még mindig ami egyre nyilvánvalóbb. elég paradox. De azért nagy tehetség kell ekkora ködösítéshez. A mássággal kapcsolatban azért néha felmerül, mikor már a huszadik celeb "vallja be" hogy ő is más, hogy jó kis PR-ről van szó.

Budapest

(Csapó Csaba, 2012.10.06 18:30)

A "másság" egy olyan szófordulat, amit akkor találtak ki, amikor már nem volt szalonképes a nyílt színi zsidózás, buzizás, cigányozás, stb. Álságos kifejezés, mert máig sem szalonképes értelemben használják, bizonyos mértékben ma is szitokszó, csak a nyelvi csomagolás - hogy nyelvi leleménnyel éljek - más.

Az, hogy egy társadalom kit tart azonosnak és "másnak", az térben és időben is változó, mindig az adott kor hatalmi-, és hozzá kapcsolódó ideológiai struktúráit tükrözi. Minden kor minden társadalma megalkotta a saját "mások" fogalmát és az ahhoz tartozókat, hogy legyen ellenségkép, legyen kit minden rosszért felelőssé tenni, s mindez nem más, mint bűnbakkeresés és boszorkányüldözés.

Boszorkányok pedig ne lennének? Dehogy nem! Csak ma "másoknak" hívják őket, mert a máglyák már nem szalonképesek.

Re: Budapest

(Kazu, 2012.10.07 12:22)

Ah, már értem! Ezért találták ki az UFÓ-s emberrablásokat, mert nem illik máglyára vetni a gaz gondolkodókat! Ők azok, akiket nem hoznak vissza!

Re: "UFÓ-s emberrablásos" sztorik

(Csapó Csaba, 2012.10.07 21:03)

Erre az UFÓ-s emberrablásos posztmodern (post mortem?) mítoszra nem is gondoltam, de igen érdekes felvetés. Gratulálok!