Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szimbólumok - kicsit másképp

2013.05.06

 

Ma reggel felmerült bennem egy kérdés: Vajon a Mindenhatónak szüksége van szimbólumokra?

Engem egyre jobban zavar, hogy sok spirituális tanítás, és sok a szellemi ébredőknek szánt filmanyag (nem mind!!), amikkel találkozom, tele vannak a számomra zavaros értelmezésekkel, gyakran érthetetlen szimbólum használattal. Ez miatt sokáig és sokszor úgy éreztem, hogy biztosan tudatlan vagyok és bizonyára nagyon alacsony a szellemi fejlettségem, ha nem értem a mindenki számára elérhető tanításokat. Bizonyára ezért nem fogok majd emelkedni tudni, mert nehéz a felfogásom. És mi van azokkal, akik nem jutnak el ezekhez az anyagokhoz, vagy akik sokkal kevésbé tanultak és tényleg semmit sem értenének ezekből a szövegekből? Akkor ők már eleve ki lennének zárva a tanulásból, fejlődésből, bölcsességből? Ámbár mint tudjuk, a Bölcsesség nem egyenlő az okossággal, és Isten sem személyválogató! Noha minden élethelyzet más, mások a körülményeink, amelyek befolyásolják a fejlődésünket, de pontosan ezek azok, amelyek arra próbálnak megtanítani bennünket, amire szellemünknek leginkább szüksége van a növekedéséhez.

Isten szeret minket és tanít minket. (nem egy emberszerű, emberként viselkedő lényre gondolok, ha Istenről beszélek)

Az ember is tanít, ám sokszor titkolózik.

Isten tanítása sohasem ártalmas, és mi csak annyit veszünk magunkhoz, amennyit éppen képesek vagyunk, mint a csecsemő az anyatejből. Ha jóllakott, nem eszik tovább.

Míg Isten gyengéden tanít, az ember alig kerül ki a napvilágra, ahogy növekszik, szép sorban zúdul rá a sok információ. Mindenről, ami az emberi társadalomnak fontos. Életünk kezdetétől folyamatosan a legkülönbözőbb szabályok, törvények, tudományok, politika, kultúra, divat és hasonlók, és az agy alig győzi elraktározni a végtelen adathalmazt. Agyunk mellett ébredező szellemünk is éhezik, és mohón próbál táplálékhoz jutni, amiből van bőven az emberi tudás táraiban.

A könyvesboltok roskadoznak a legkülönfélébb igényekre szabott irodalomtól, spirituális tanítások temérdek formája áll készen az internet másik oldalán, rejtélyek, titkos tanok, tiltott és nem tiltott vallások, szellemi iskolák és még annyi minden várják a keresőket, és mi szívjuk magunkba válogatás nélkül, hiszen egy gyerek még nem nagyon válogat. Ám ha túl sokat eszünk, az megfekszi a gyomrunkat, ha romlott volt a táplálék, akár meg is betegíthet.

Isten gyengéden tanít. Mindent megadott nekünk, amire szükségünk van. Elhelyezte körülöttünk a tanulnivalót a természetben, környezetünkben, élethelyzetekben, emberekben és bennünk. Megláthatjuk és megérthetjük az összefüggéseket, törvényszerűségeket a legkisebbtől a legnagyobbig, ha figyelünk, és fokozatosan érthetjük meg, olyan ütemben, ahogy mi akarjuk. Ha nyitott szemmel és nyitott szívvel közeledünk, a világ feltárja a titkait, és valódi, értékes bölcsességet gyűjthetünk. Ez mindenkire egyformán vonatkozik, mindenkinek egyformán elérhető, származástól, iskolázottságtól, vallástól, politikai nézetektől, társadalmi pozíciótól és anyagiaktól függetlenül.

Sokak számára Isten a Szeretet szimbóluma. Ugyanakkor az olyan szimbólumok, melyek Istent és az Ő egyházát hivatottak jelképezni, mint a sokféle kereszt, félhold csillaggal, Dávid-csillag, inkább megkülönböztetnek, eltávolítanak embereket kultúrákat egymástól és gyűlöletet, háborúskodásokat szítottak évezredes történetünk folyamán.

Sokadmagammal azt mondom, Ő maga a Szeretet. Nem jelkép, hanem eleven energia. Ha nyitottak vagyunk ennek a megértésére és körbenézünk világunkban, látnunk kell, hogy minden az Ő szeretetét sugározza, közvetíti. Ha ezt megértjük, azt is megértjük, miért nem működnek hosszútávon a kapzsiságon, a monetáris rendszeren alapuló emberi társadalmak és miért működnek a civilizációnktól megkímélt, természettel összhangban élő "primitív" összetartó közösségek (hacsak idővel ki nem irtjuk őket, vagy megtérítjük szegény "vadakat").

Sokak számára a pénz jelenti az áhított boldogsághoz vezető utat. A pénz a siker kulcsa, ami a gazdagsághoz vezet és aki gazdag, az szabad. Ezt látja, aki vak. Azt már nem veszi észre, hogy a pénz egy véges fedezettel rendelkező, korlátlan hatalommal felruházott korlátolt kreálmány. Hatalma legszélső határa a halál pillanata, azon túl megszűnik létezni. Bármekkora vagyont halmozott fel valaki, lehet a Föld legbefolyásosabb embere, a fizikai létezésen túl hatalmának nincs értéke, nem létezik többé.

  A pénzzel ellentétben a Szeretet kimeríthetetlen, korlátlan és megfizethetetlen. Értéke időtől, s tértől függetlenül örök, mégis, a fejlett emberi társadalmakban a pénz lett a gazdagság, a siker és a boldogság szimbóluma.

dagobert01.jpg

A vagyonszerzés mellett az ember természetében ott lobog a kíváncsiság, a rejtett dolgok megismerésének a vágya és a Végső Kérdés megtalálása. Ez az ember számára az, mint alkímisták hőn áhított Bölcsek Köve. Ki a tudásért keresi, ki az örök életért, ki pedig az aranyért. Keresi, kutatja évezredek óta, sötétben kutakodik a rejtőző után. Hajszoljuk a Végső Tudást, és ha valakinek egy remélt töredéke a birtokába jut, az egyrészt meg akarja osztani, de ugyanakkor el is akarja rejteni, hiszen a tudás hatalom, a hatalommal pedig lehet élni és lehet visszaélni, ezért jelek, szimbólumok mögé rejti, hogy csak az találja meg, aki eljutott arra az értelmi és szellemi szintre, hogy megértse azt a tudást, vagy... csak a beavatottak juthassanak hozzá. Persze jelek mögé sokféle tudást lehet rejteni, ám a valódi Tudás eredendően bennünk van!

Világunk hemzseg a szimbólumoktól. Az ősi idők embere magától értetődően használta vadászathoz, gyógyításhoz, varázsláshoz és a szellemvilággal való kapcsolatában. Ma sincs ez másképp, de a kevés megmaradt hagyományőrző kis népcsoportok, bennszülött törzsek sámánizmusa mellett kialakult egy sokkal bonyolultabb, szerteágazóbb szimbólumrendszer. Éppoly bonyolult, mint a világunk.

Gyakorlatilag bármi felruházható szimbólikus tartalommal, akár többel és akár merőben ellentétes jelentésekkel is. Lehet egyszerű információ, de rejthet titkos mondandót. Kiváló lehetőség a hatalom szolgálatába állítani, és az ember egyre komplikáltabb és egyre összetettebb szimbólumrendszereket teremtett a már meglévő régi és az új szimbólumokból, amik mostanra teljesen áthatják az életünket. Ott vannak az otthonunkban, az iskolában, az utcán, a médiában, gyógyításban, a vallásokban, gazdaságban és persze a politikában. Mindenütt. A szemünk előtt láthatóan és sokszor a szemünk előtt láthatatlanul. Rejtve vannak, mert még nem értjük meg, vagy rejtve vannak, mert nem szabad megértenünk. Ez viszont felébreszti a kíváncsiságot. Bizonyára nem véletlen, hogy éppen napjainkban tűnik a legszövevényesebbnek a szimbólumok világa.

A szellemi Ébredés időszakában élünk. Egyre több szellemi útkereső indul felfedezőútra. És mikor álhatatos lelkesedéssel keresi a Valódi Tudás felé vezető utat, bizony könnyen belegabalyodhat a szimbólumok homályos útvesztőjének mélyébe rejtett gigantikus pókhálóba. Ez a csapda pontosan tudja, mivel csalhat magához. Felébreszti a kíváncsiságot, a tudásszomjat, titokzatoskodik, csábít. Ezek a legjobb csalik az ember nevű teremtménynek, és minél beljebb hatolunk a homályban, annál kevésbé emlékezünk arra, hogy hová is indultunk, hová akartunk eljutni, mert egyik szálból következik a másik ragadós szál, és már nem a Forrást keressük, hanem valami mást, ami elvarázsol, elaltat, mint Óz, a Csodák csodájában a gyönyörű mákmező. Lecsalta Dorothyt a sárgaköves útról és álomba merítette, és az alvó nem keresi a hazautat.

Az ősi időkben a szimbólumok energiája segítette az embereket, míg ők tisztelték a Temészetet, ám az újkorban, a civilizációk fejlődésével már másképp működnek, mert más lett a céljuk. Konfuciusz mesternek igaza van! Valóban a szimbólumok uralják világunkat, ezért nem árt, ha megismerjük őket. Akkor el tudjuk dönteni, hogy merre mehetünk és merre nem tanácsos elindulni, és ahogy megállunk egy közlekedési STOP tábla előtt, úgy megállok én is egy pl. illuminátus jelkép előtt is. Nem bonyolódom annak kutatásába, elemezgetésébe, hogy vajon melyik ismert ember tartozik az illuminátusok közé, hanem továbbmegyek a saját utamon, a Fény Útján.

Ez nem azt jelenti, hogy becsukom a szemem és nem veszek tudomást bizonyos történésekről, dolgokról. Nagyon is tudomásul veszem őket, hiszen lehetnek fontos információk, de minek rágjam tovább azt a csontot? Köszönet azoknak, akik megosztották észrevételüket, legyen az bármi! Eldönteni viszont már nekem kell, hogy mit teszek avval az ismerettel, és míg ezrek, vagy tízezrek rágódnak hetekig, hónapokig híreken, amik pl. médiasztárok, politikusok ördögi összeesküvésekben való részvételének lehetőségeit analizálgatják, vagy más „érdekességeken” cuppognak, addig ezeknek az embereknek nincs idejük szellemüket építeni, mert beleragadtak egy pókhálóba.

Ez is egy olyan példa, amit magunknak kell megtanulni sokszor saját „kárunkon”, de akkor legalább nagy eséllyel megtanuljuk a leckét. Minden ember más, mindenki másképp tanul és tapasztal. Fontos a tapasztalat általi megismerés, de nem árt, ha a sötétséget kutatva, fürkészve nem feledkezünk meg egy pillanatra sem a Fényről, és soha nem tévesszük szemünk elől!

 De mi van a kérdéssel, hogy a Mindenhatónak szüksége van-e szimbólumokra. Én csak a saját gondolatomat írhatom le. Szerintem nincs rájuk szüksége. Nem titkolózik előttünk, hiszen ez a természetével ellentétes lenne. Minden lap kiterítve fekszik előttünk. Olvashatunk belőlük, ha akarunk. Szabadon, korlátozás nélkül... ha igazán akarjuk.

 ♦

 Néhány érdekes példa egyazon szimbólumok többféle célú használatára:

 

angela-merkel-hires-keztartasai---spiegel.de.jpg Angela Merkel tipikus kéztartásai, amelyekről már tanulmány is készült - spiegel.de

politikusok.jpg ismert politikusok ugyanazzal a "rombusszal", ami sokakban titkos jelzés értékkel bír (ami akár igaz is lehet).

benedek.jpg Benedek pápa

buddha-kez.jpg Buddha kéztartásában egyesek a 666-ot látják

buddha-meditacio.jpg

hokkaijoin.jpg zen meditációs kéztartás, amit néhol piramisnak tartanak

kathakali-hasta-mudras.jpgkathakali hasta mudrák, közöttük ismerős figurák a sötét oldal jelei közül.

mudra_akash.jpg mudra-akash

quicky-mudra-energie-mobilisierend.jpegquicky-mudra

ujj-joga.jpegujj jóga (itt több sötét jelet is bele lehet magyarázni, ha valaki akar, akárcsak a következőben, a szem, piramis,  és a 666)

stupa-mudra.jpegstupa-mudra

Ez a néhány példa a sok közül jól szemlélteti a jelképek ellentétes jelentését a keleti és a nyugati kultúrában, és arra is rámutat, hogy egy szimbólum energiáját mi töltjük fel pozitív, vagy negatív töltéssel, vagyis nincs jó és gonosz szimbólum, mi emberek tesszük őket jóvá, vagy gonosszá.

(mudra jelentése: pecsét, póz, ismertetőjel. Buddhista és hindu meditáció elemei. Aktivizálják az energiákat, energetikai védelmet nyújtanak.)

Isten szeme

istenszeme.jpg Isten szeme, kereszténység 

horusz-szeme.jpg Hórusz szeme, Egyiptom, mágiák 

horusz_szeme.jpeg Gabonakör, Hórusz szeme? Isten szeme? Kacsa?  

mindentlato-szem.jpg Mindentlátó szem, USA dollár, illuminátus jelkép. 

uf1cimk.jpg Szabadkőműves szimbólumok 

 

Háromszög

alkimista-szimbolum.jpg

Alkimista szimbólum. Az alkímia jelképrendszerének három alapegysége a kör, a négyszög és a háromszög.

 

apollinaris.jpeg"királynői" ásványvíz vörös háromszöggel, vagy piramissal

katasztrofavedelem.jpg Katasztrófavédelem 

mooladhara.jpgGyökércsakra 

a-harom-nagy-piramis.jpg A három nagy piramis 

varazskor-httpweb.hugyujtemenyekcikkekregiezoterikamagiaszerzodesazordoggel.htlm.gifEgyszerű varázskör, mágia

 

Szvasztika - az egyik legősibb szent jelkép, aminek használatát ma a nyugati társadalomban törvény tilt - nesze neked vallásszabadság!

szvasztika.jpeg Szvasztika különböző régi kultúrákban  

szvasztika-egy-kretai-cserepedenyen--regeszeti-muzeum--iraklion--kreta.jpg Szvasztika egy krétai cserépedényen  

szvasztika_romaimozaik.jpg Római mozaik 

0.jpg 

hasekurablason.jpg

Szvasztika Hasekura Rokuemon Tsunenaga (1571-1622)  kikeresztelkedett japán szamuráj hivatalos spanyol címerében

  

buddhizmus--szent-jelkep.jpg A buddhizmus legszentebb, ősi jelképe

buddhistswastika--korea.jpg Buddhista templom, Korea 

jelkepek.jpegtiltott jelképek a nyugati kultúrában

san-diego--coronadi-tengereszeti-bazis-www.weboid.hu.jpg San Diego, Coronadi tengerészeti bázis épületegyüttese

 

Kereszt

ferenc-papa-105.jpg A szenvedés, a halél jelképe a megkínzott testtel, vagy egy kivégzőeszköz használat közben szemléltetve, és ez előtt a jelkép előtt borul a földre sok millió ember.

masonic_templar_sword.jpgknight-sword.jpg A harc szimbóluma, a vérontásé. Kézben tartva fordított kereszt.

popecross.jpg No comment...

  Pentagram

elements-t5-pentagram-five.jpg 2 csúcsán álló pentagram az elemekkel.

fig1.gifAz emberi test arányai.

madarsoska.jpg A természet pentagramja

pentagram-pictures-6.jpg Csúcsára állított pentagram,

the_pentagon.jpg

washington.jpg Washington térképrészlet

(Érdemes Washington születésének, építészetének utánajárni, tele van rejtett szimbólumokkal)

 

 666

666-papai-mitra.jpgVicarius Filii Dei jelentése: Isten Fiának a Helytartója, ami valóban a pápa egyik megnevezése, de napjainkban már nem található meg a tiarákon, melyek megtekinthetőek a vatikáni múzeumban. Vannak olyan állítások, miszerint ez nem mindig volt így, mert eredetileg rajta volt az írás, csak később került le róla.

 

heineken-666-vert.jpg

monster-energy-drink.jpg Véletlen lenne? Van még, aki hisz a véletlenekben?

walt-disney-666-the-art-of-disney.jpg Bár a spirál mindenfajta formáját láthatjuk többezeréves régészeti emlékeken, mégsem hiszem, hogy a W.D. látványtervezői csak az optikát tartanák lényegesnek.

 A 666-tal kapcsolatban is rengeteg feltételezés kering a neten, amelyek között bizonyára sok a téves, erőltetett, vagy rosszindulatú állítás, de bizonnyal nem mind az. Nem könnyű eldönteni, mit hiszünk el és mit nem, azt viszont igen, hogy mit vásárolunk meg, mit fogyasztunk, veszünk magunkra, vagy adunk a gyerekeinknek.

 

bekejel-halal-runa.jpg

 

  Kódolt hülyülés jópofa divat mögé rejtve?

evian-fashion.jpg

evian-naive, egy agyonreklámozott "menő" ásványvíz. Ha a jópofa kicsiből nagy bamba lesz az evian-naive hatására (kiegészítve a tévét, szennyirodalmakat, agymosó filozófiákat, ideológiákat), akkor tényleg meggondolandó a fogyasztása. És még csak nem is reklamálhatunk, hiszen ők megmondták, azaz megmutatták előre, hogy mire számíthatunk.

Természet

nasa3-isten-keze-egy-koddel-korulvett-neutroncsillag-17000-fenyevre-tolunk.jpg

"Isten keze" egy köddel körülvett neutroncsillag 17000 fényévnyire tőlünk (NASA fotó)

agy_es_univerzum.jpg

Emberi agy neuronjai és az Univerzum. A hasonlóság elképesztő és nem lehet véletlen.

 saturn-south-pole.jpg Szaturnusz déli pólusa. MIntha egy figyelő szem lenne.

saturn-nov27.-2013-cassini-felvetel.jpg A Szaturnusz északi pólusa hexagonnal.

 

 Vajon a szimbólumaink energiáját mi határozza meg? A saját hitvilágunk, vagy az csak hozzáadódik az adott szimbólum eredeti, netántán feledésbe merült valódi energiájához.

Végül egy kérdés: Ha minden energia, vajon milyen következményekkel járhat a Hell (pokol), Bomba, Monster, meg hasonló feliratú energiaitalok fogyasztása, vagy az Evian ásványvíz, mint az egészséges életmód egyik kedvelt, divatos terméke széles körökben (olvasd fordítva a nevét! Evian = Naive -naív, hiszékeny), ruhákon, testen viselt halál, erőszak ábrázolások, és vajon van-e jelentősége pl. Halloweenkor a kisgyerekeknek adott halálfej gumicukorkának, meg társainak? És az oly menő idegen szavak, ábrák, melyeknek a többség nem ismeri a jelentését.

Na és a fiatalok példaképeinek... 

lady-gaga.jpg Lady Gaga

mm.jpg Marilyn Manson 

pink.jpg Pink (ha a nyelv hossza nem photoshop, akkor ez a csaj félelmetes, és a kinyújtott ujjakról még nem is beszéltem)

beyonce.png Beyonce - itt megjegyzem, a képen láthatóval szinte teljesen megegyező jelmezt már egy régebbi videóban láthattunk egy modellen, George Michael Too funky 1992-es dalában. Beyoncé csupán a két pár tükörrel "újított". Az persze már egy másik, nem teljesen lényegtelen kérdés, hogy melyik csaj, milyen okból, vagy céllal viselte.

♦♦♦

Két gondolat:

"Talán igaz, hogy az ősi egyetemes szimbólumnyelv kulcsszavai elvesztek, csak töredékek maradtak meg. Talán van rá lehetőség az elkötelezett tanítványnak újra tanulnia és lassan, ám kitartóan belemerülni elmúlt világok eszmekörének jelképeibe az elemi útmutatás alapján. Akkor azután, egy idő múltán, amely igen hosszúnak tűnhetik előttünk, minden természeti tárgyat, élőlényt, formát és cselekvést jelképnek fogunk látni."

(Wictor Charon: Akasha-krónika)

"Minden földi dolog csak egy halhatatlan szimbólum, porba öltöztetve."

Johann Wolfgang von Goethe

Ez egy filmválogatás több témában, angol nyelvű, néha talán eltúlzottnak tűnik, talán az is, de érdemes megnézni! Sok olyan dologra hívja fel a figyelmet, amire nem is gondolnánk, hogy ott van. A cél nem a félelemkeltés, hanem a felismerés.

 

Befejezésül egy érdekes és jó gondolat Villás Bélától:

"A mágia nem jó és nem rossz, csupán egy eszköz. Hasonló, mint egy kés. A kéz, amelyik használja, az dönti el, hogy kenyeret szel vele, vagy egy ember hátába döfi."

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Bp

(Zakarias, 2013.05.23 16:34)

A szimbólumok egy iszonyatosan összetett téma, amibe nagyon könnyen bele lehet bonyolódni annak is, aki írni akar róla. Értem a fő vonalat, számodra a szellemi fejlődés nagyon fontos, és a veszélyekre próbálod felhívni a figyelmet. Hogy az óvatlan kiváncsiság tévútra csalhatja a keresőket. Hát ez igaz is, de ha tévútra is kerül, bizonyára hosszú távon hasznára válik a tapasztalat, mármint ha hiszünk abban, hogy életünk alatt tanulunk az élményeinkből. Annak eldöntése, hogy mi a valóban fontos és reális dolog, az időbe és tapasztalatba kerül. Ezt nem ússza meg senki.
Érdekes szimbólumokat különböző, vagy ellentétes jelentéssel felvonultatni, de nem feltétlenül támogatja a mondanivalódat. Mint téma, viszont érdekes, de hatalmas munka lenne.

Re: Bp

(Kazu, 2013.05.24 09:20)

Szia Zakariás! Igazad van, hogy bele lehet bonyolódni a témába, de szerettem volna a gondolatomat megosztani, hátha valakinek mond valamit. Végülis megértetted a lényeget, amit közölni akartam. Jobban nem akarnék belemenni a szimbólumok feszegetésébe, mert beleragadnék. Az meg teljesen igaz, hogy a leckét igazán csak a saját bőrünkön keresztül tudjuk megtanulni.

Sopron

(Zora, 2013.05.10 15:08)

Meglepődtem, hogy átírtad a cikket, de ez is tetszik. Érdekes gondolatokat vetsz fel. A tévé tele van olyan filmekkel, ahol mindenféle titokzatos, ősi szimbólumokkal teli térkép, vagy levél, vagy rejtvényt találnak valahol eldugva, aztán megindul a nagy keresés, és persze a rosszak is megtudják, aztán versenyfutás kezdődik a jó, meg a rossz között. Minden kellően misztikus, izgalmas és tele van okosabbnál okosabb magyarázatokkal az ősi tudásról. A cél a világhatalom, vagy az emberiség megmentése. Többnyire nagy baromság, de az emberek zabálják és ilyenkor biztosan megugrik a hasonló témájú könyvek piaca. Tuti, hogy senki sem fog mondjuk Konfúciusztól könyvet venni, amikor mondjuk a slágersztori Az atlantiszi sárkánylovagok harca Agartha kék tengerének aquamarin kristályholdjáért. Kis kölykök meg büszkén díszelegnek a pentagramos fekete pólóikban, mert valamelyik fantasy filmben az volt a menők jele. Figyelemelterelés és tömegbutitás. A Da vinci kód érdekes volt, de bizonyára sokan el is hitték, hiszen a sok jel mind azt bizonyitotta hogy igaz. Igaz? Ettől még lehetett az is persze, de ennyi kavarás között ki tudhatja? a hétköznapi ember biztosan nem.

Re: Sopron

(Kazu, 2013.05.12 12:07)

Kedves Zora, a bőség zavara nem mindig hasznos. Túl sok információ, ezek között még több haszontalan és hamis, amik az érdekesség látszatában tetszelegnek. És ezek sikeresen elvonják a valódi értékekről a figyelmet. Bevallom, szívesen néztem én is a misztikus kalandfilmeket, meg hasonlóakat, de ma látom, tapasztalom, mennyire elterelte a figyelmemet és mennyi fölösleges emlék épült be belőlük, amiktől nehéz szabadulni. Nem tilos, csak hízlalják az egót, meg az okoskodást, na meg a fenekünket, mert a székhez szögeznek. Egyébként meg igazán érdekes elfoglaltság szimbólumokat felfedezni és megérteni, és ha mindez egy jó filmmel párosul, akkor az élmény nagyszerű, mint pl a Pi élete. Egyszerű cím, ellentétben a Veled említettel és nagyszerű történet. Csak ajánlani tudom.